Vuhani koronavírus járvány - tájékoztatás

Tisztelt Lakosság!

Amint az Önök előtt is bizonyára ismert 2020. január 30. napjá n a WHO a kínai Vuhanból elindult koronavírus járvány miatt a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt léptette életbe. Magyarországon a Kormány felállította a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzset.

Általában a megbetegedésről: a fertőzés emberről-emberre cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed, a lappangási idő a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2- 12 nap), a fertőzőképesség tartama nem ismert. Fontosabb tünetek: láz, köhögés, légzési nehezítettség, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérések, előfordulhat súlyos tüdőgyulladás, akut légzési elégtelenség, vérmérgezés és sokk.

Hazánkban eddig igazoltan beteg személy nincs. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kötelezően betartandó eljárásrendet dolgozott ki a népegészségügyi hatóság és az egészségügyi szolgáltatók részére, továbbá a felsőoktatási intézmények részére a fertőzött területekről érkező hallgatók vonatkozásában. Az eljárásrend alapján minden betegellátó hely felkészült a koronavírussal fertőzött egyének fogadására és ellátására - egységes kritériumok alapján -, amennyiben a koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg. A gyanús személy azonnali megfelelő kórházi elhelyezéséről és kezeléséről gondoskodik, a gyanús esetek azonnal bejelentésre kerülnek, valamint a további - laboratóriumi - vizsgálatok megtörténnek. A népegészségügyi hatóság a koronavírussal fertőzött beteg személy környezetében a járványügyi vizsgálatot haladéktalanul megkezdi és a vele szoros kontaktusban lévő személyek 14 napos járványügyi megfigyeléséről gondoskodik. A felsőoktatási intézmények a fertőzött területekről érkező diákok vonatkozásában a szükséges óvintézkedéseket megtették.

Hiteles információkról az www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok honlapról tájékozódhatnak.

dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott nevében és megbízásából
dr. Pátrí Eszter
megyei tisztifőorvos főosztályvezető



www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok

Letölthető dokumentumok


Lakossági tájékoztató
Megelőzési tanácsok

Lakossági tájékoztató
Megelőzési tanácsok
Előző Megkezdődik a Tamási I. Világháborús emlékmű renoválása