Tamási Helyi Választási Iroda tájékoztatója

Hirdetmény a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi választásával kapcsolatosan

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 307/E. § (1) bekezdése, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól és a választási eljárásban használandó nyomtatványokról szóló 4/2014. (VII. 24.) IM rendelet 7.§ (1) bekezdésének c) pontja alapján a Tamási Helyi Választási Iroda az alábbi hirdetményt teszi közzé Tamási településre vonatkozóan:

1. A helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának napja: 2019. október 13. (vasárnap).
2. A Tamási választókerületben a 2019. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a megválasztható önkormányzati képviselők száma: 8 fő, a megválasztható német nemzetiségi önkormányzati képviselők száma: 3 fő, a roma nemzetiségi önkormányzati képviselők száma: 5 fő.
3. Az önkormányzati képviselőket a választópolgárok egyéni listán választják. A választás tekintetében Tamási egy választókerületet alkot.

  • Egyéni listás képviselőjelölt az, akit a választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.
  • Polgármesterjelölt az, akit a választókerület választópolgárainak legalább 3%-a jelöltnek ajánlott.
  • A Tamási választókerület választópolgárainak száma a központi névjegyzék 2019. augusztus 7-i adatai alapján: 6701 fő, így az egyéni listás jelölt állításhoz szükséges érvényes ajánlások száma: 68 fő, a polgármesterjelölt állításhoz szükséges érvényes ajánlások száma: 202 fő.

4. A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a település egy választókerületet alkot.

  • A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján szereplő választópolgárok 5%-ának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.
  • Tamásiban a német nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléshez 5 fő, a roma nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléshez 11 fő érvényes ajánlása szükséges.

5. Ajánlóívet igényelni a Tamási Helyi Választási Irodától lehet, amelyet a Választási Iroda legkorábban 2019. augusztus 24-én ad át az igénylő részére.
6. Az egyéni listás jelöltet és a polgármester-jelöltet, valamint a települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet legkésőbb 2019. szeptember 9-én 16.00 óráig lehet az ajánlóívek átadásával bejelenteni a Tamási Helyi Választási Bizottságnál (7090 Tamási, Szabadság u. 46-48.)
7.  A Tamási Helyi Választási Iroda vezetője: Gulyásné dr. Könye Katalin, helyettese: Dr. Vanya-Szabó Ágnes.
8. A Tamási Helyi Választási Iroda elérhetőségei: 7090 Tamási, Szabadság u. 46-48., telefon: 74/570-800, 74/570-803 e-mail: jegyzo@tamasi.hu.
9. Tamási Helyi Választási Bizottság elérhetősége: 7090 Tamási, Szabadság u. 46-48.
10. További információk: www.tamasi.hu/hu/onkormanyzat/valasztasok, www.valasztas.hu.


Tamási, 2019. augusztus 8.



Gulyásné dr. Könye Katalin
HVI-vezető

www.tamasi.hu/hu/onkormanyzat/valasztasok
www.valasztas.hu
Előző Zöld Pont és Civilház kialakítása Tamásiban