Tájékoztató az illegális szemétlerakásról

Tisztelt Lakosság!

Az illegális hulladéllerakás az egyik legsúlyosabb környezeti probléma, azon túl, hogy szennyezi a környezetet, súlyos közegészségügyi veszélyeket is rejt magában. Súlyos problémát jelent a település területén az utak mellé, az erdőkbe, az erdő szélekre, az elhagyatott területekre, a magántulajdonú, de bekerítetlen, illetve az önkormányzati közterületeken és a külterületi ingatlanokon illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék.

Tamási Város Önkormányzata határozott szándéka, hogy visszaszorítsa és szankcionálja az illegális szemétlerakást a településen, ezért a Polgármesteri Hivatal Közterület felügyelete a feladatkörükben eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni. Munkájukhoz nagy segítséget jelentenek az állampolgári bejelentések, valamint a térfigyelő kamerák és a hordozható képrögzítő eszközök felvételei. 

Amennyiben illegális hulladékkal kapcsolatos bejelentést kíván tenni, vagy információra van szüksé-ge, azt a 06 74 570-800/112 es telefonszámon, a forro.lajos@tamasi.hu email címen, vagy személye-sen ügyfélfogadási időben a Tamási Polgármesteri Hivatal földszint 12-es irodájában teheti meg.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. Ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa kötelezettségét önként nem teljesíti, vagy nem állapítható meg a személye, illetve annak személye, aki a hulladéktól megvált, akkor a kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.

Tamási Város Jegyzője a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállítására és kezelésére kötelezi azt a személyt, aki e kötelezettségének önként nem tesz eleget. Ha a kötelezés nem vezet eredményre, a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet alapján a jegyző a hulladékgazdálkodási bírság összegét 1 500 – 50 000 forint között állapítja meg, amely az elkövetőt nem menti fel a szabálysértési, vagy büntető felelősségre vonása alól, így azt továbbítja az illetékes hatósághoz.
Arra bíztatunk és kérünk mindenkit, hogy feleslegessé vált hulladékától szabaduljon meg szabályo-san, ennek egyik módja, hogy a településünkön a Vertikal Nonprofit Zrt. által működtetett hulladékudvarba (7090 Tamási, Koppánypart 3., mely megközelíthető a Koppány parti üzletsorral szemben található használtautó-kereskedés melletti útról) nyitvatartási időben (kedd - szombat 8:00-16:00-ig) beszállítja a hulladékát.

A hulladékgyűjtő udvarba az ingyenesen beszállítható hulladékokról a tájékoztatást ide kattintva éri el!

Mindannyiunk közös érdeke, hogy visszaszorítsuk az illegális szemétlerakást, megszüntessük a kialakult szemétlerakó helyeket és helytelen szemétlerakási szokásainkon változtassunk, ezért kérünk mindenkit, hogy ingatlanuk vonatkozásában a megfelelő hulladékkezelésről, a hulladék elszállíttatásáról gondoskodjon, ellenkező esetben a jogszabályi lehetőségekkel fogunk élni!

Tamási Város Önkormányzata

forro.lajos@tamasi.hu
A hulladékgyűjtő udvarba az ingyenesen beszállítható hulladékokról a tájékoztatást ide kattintva éri el!
Előző Tájékoztató a Bajcsy- Zsilinszky utca részleges lezárásáról