Tájékoztatás szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatosan

Az alábbiakban szeretnénk a szállodák, panziók és minden további szálláshely szolgáltató segítségére lenni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetéséről meghozott kormányrendelet és az azóta megjelent hírek értelmezésében.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet legfrissebb módosítása 2019. június 28. napján lépett hatályba. A módosítás előírja, hogy minden Magyarországon üzemelő szálláshelynek kötelező lesz adatot szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK-nak), az adatokat digitálisan kell majd beküldeni az adatközpontnak (a jelenlegi törvények szerint nem lesz lehetőség papír alapú adatszolgáltatásra), így az adatok azonnal láthatóak és elemezhetőek lesznek.

Először a hoteleknek, szállodáknak kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz csatlakozniuk, számukra 2019 július 1-től lesz kötelező az adatszolgáltatás. Ezt követik a panzió kategóriájú szálláshelyek, nekik 2019 október 1-től kell adatot szolgáltatniuk a központnak. Harmadik lépcsőben, 2020 január 1-ig az egyéb szálláshelyeknek, kempingeknek, közösségi szálláshelyeknek kell csatlakozniuk.

A NTAK rendszerbe csak online-kapcsolaton keresztül, digitálisan lehet adatot beküldeni, a rendszerben történő online regisztráció után. Minden szálláshelynek szálláshely-kezelő szoftvert is alkalmaznia kell, mely az adatok továbbítására alkalmas. 

A kisebb szálláshelyek segítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenesen biztosít az NTAK-ba történő digitális adatszolgáltatásra alkalmas szálláshelykezelő szoftvert a legfeljebb 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek számára. Ennek részletei a https://info.ntak.hu internetes oldalon olvashatóak.

A jegyző hatósági ellenőrzést köteles végezni a nyilvántartásába vett szálláshely-szolgáltatók körében, amely ellenőrzés keretében a szoftver meglétét, adatszolgáltatás rendszeres teljesítését is ellenőrizni szükséges.

https://info.ntak.hu
Előző Az idei évben 35 éves Tamási város és 60 éves a Tamási Lovas Napok!