Közlemény a Rendelőintézetben a COVID-19 járvány miatt elrendelt eddigi intézkedések további változásairól

A COVID-19 járványügyi helyzet kedvező változásai miatt a legutóbbi, 2020. május 4-én életbe lépett változásokon túlmenően, az egészségügyi ellátás további fokozatos bővítésére nyílik lehetőség. Az alábbiakban részletezett ellátás bővítések 2020. május 18-tól fokozatosan lépnek életbe.

 

Fekvőbeteg szakellátás

 

  • Az egynapos ellátás keretében végezhető, a veszély helyzetben elhalasztott beavatkozások mellett tervezetten és ütemezetten újra elindulnak a nem egynapos tervezhető műtéti beavatkozások a különböző szakterületeken.
  • A betegek a megfelelő szakrendeléseken telefonon, vagy szükségesség esetén újabb személyes vizsgálatot követően kapnak új előjegyzési időpontokat. A korábban várólistán nem rögzített újabb egynapos sebészeti ellátások és nem egynapos tervezett műtéti beavatkozások előjegyzése is megkezdődik a megfelelő szakrendeléseken.
  • A műtéti beavatkozások mellett fokozatosan megindulnak és bővülnek a tervezhető aktív és krónikus fekvőbeteg szakellátások valamint a tervezhető rehabilitációs ellátások. Ezek az ellátások azonban egyelőre nem teljes körűek, mivel a kórházaknak rugalmas ágykapacitás szervezéssel továbbra is jelentős szabad kapacitást kell fenntartaniuk a COVID-19 betegek számára.
  • A tervezhető fekvőbeteg ellátások vonatkozásában a továbbiakban nem szükséges teszt vizsgálat elvégzése a beteg felvételek előtt. Teszt vizsgálatot csak COVID-19 gyanú esetén kötelező végezni. Minden tervezett fekvőbeteg felvétel előtt kötelező a járványügyi szempontból történő kikérdezés és a lázmérés. Felvételre csak COVID-19 gyanú kizárása esetén van lehetőség. Gyanú esetén a teszt vizsgálat kötelező és csak negatív teszt esetén lehetséges a kórházi felvétel.
  • Kórházból kórházba történő átadás - átvétel esetén az átadó kórház által kezdeményezett és elvégzett negatív COVID-19 teszt után történhet meg az átvétel.
  • Szintén kötelező a teszt vizsgálat szociális intézménybe történő beteg áthelyezés előtt.
  • A korai, aktív rehabilitációs ellátást az átadó kórházi osztály vagy a megbetegedés szerint illetékes szakrendelés kezdeményezi a rehabilitációs osztályok telefonon történő megkeresésével és időpont egyeztetésével vagy járó beteg esetén szakorvosi beutaló eljuttatásával.


A járó- és fekvőbeteg ellátás több lépcsőben történő további kiterjesztése a járvány mindenkori aktuális helyzetének függvényében alakul. A változásokról tájékoztatást fogunk adni.

A sürgősségi fekvőbeteg ellátás az eddigiekhez hasonló módon történik minden szakterület vonatkozásában.

Járóbeteg szakellátás

 

  • Kiemelendő, hogy telefonon történő elsődleges kapcsolatfelvétel szükséges, melynek során a panaszok, tünetek, eddigi gyógyszerelés stb. ismeretében a szakorvos diagnosztikus és terápiás javaslatot tehet.
  • Kérjük betegeinket, hogy minden esetben először telefonon keressék fel szakrendeléseinket és telefonon történjen az első konzultáció.
  • Amennyiben a megbetegedés jellege vagy az orvosi vizsgálathoz kapcsolódó beavatkozások indokoltsága miatt személyes megjelenés is szükséges, arra előzetesen minden esetben időpontot kell kérni illetve kapni az egyes szakrendeléseken. Az időpontokat úgy kell megadni, hogy ne legyen torlódás a betegellátás során. Óránként 4 beteg vizsgálatára van lehetőség. A betegeknek a megadott időpontban meg kell jelenni vizsgálatra. Amennyiben ez nem valósul meg, új időpont kerül kiadásra.
  • A rendelőintézetbe történő belépéskor ellenőrző triage történik lázméréssel, kérdőív kitöltésével, csak a triage vizsgálat negativitása esetén mehetnek a betegek a szakrendelésekre. Minden betegnek kötelezően maszkot kell viselnie és a kötelező 1,5 m-es távolságot valamint az egyéb előírt higiénés szabályokat be kell tartania.
  • Figyelem! A beutaló nélkül igénybe vehető szakrendelésekre is előzetesen telefonon kell bejelentkezni hasonlóan a beutaló köteles szakrendelésekhez.
  • A járóbeteg ellátás keretében elvégzendő sürgős, azonnali vizsgálatok (Pl. sérülések, traumák) a jelenlegi rendnek megfelelően előjegyzés és előzetes tesztelés nélkül történnek elsősorban a sebészeten, traumatológián továbbá a sürgősségi fogadóhelyen
  • COVID-19 gyanús vagy igazoltan COVID pozitív beteg járóbetegként történő, tervezett ellátásra rendelőintézeteinkben nincs lehetőség. COVID-gyanú esetén a mintavételt a Sürgősségi fogadóhelyen a fertőző betegek számára kialakított külön rendelő helyiségben elvégezzük és a mintát laboratóriumi vizsgálatra küldjük. A betegnek otthonában kell az eredményt megvárnia. Negatív teszt esetén a szükséges járóbeteg szakvizsgálat kórházunk rendelőintézeteiben később, újabb időpont egyeztetést követően megtörténhet, pozitív esetben pedig sürgősség esetén kizárólag a vírus betegek számára kijelölt kórházakban, nem sürgős esetben a gyógyulást követően rendelőintézeteinkben.
  • A Dombóvári Szent Lukács Kórház sürgősségi fogadóhelyén kétirányú, elkülönített betegút került kialakításra. A légúti fertőzésben szenvedő illetőleg COVID gyanús betegeket a kialakított mentőbejáraton keresztül fogadjuk, és elkülönített rendelőben vizsgáljuk az előírt védőeszközök használatával. A többi beteg – beleértve a mentővel szállított nem légúti tünetes betegeket is – a kórház főbejáratán keresztül közelítheti meg a sürgősségi fogadóhelyet, és a nem COVID betegek számára kialakított rendelőben történik meg a betegvizsgálat.


A zökkenőmentes és biztonságos, szervezett betegellátás érdekében kérjük fentiek maradéktalan, pontos betartását.

Előző Összefoglaló a járó- és fekvőbeteg ellátásban bekövetkezett változásokról