ESEMÉNYNAPTÁR

Az idei gépjárműadóról szóló határozatokat február közepétől kezdte kézbesíteni a Magyar Posta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (megbízása alapján – közölte az adóhivatal.

A gépjárműadó első részletét április 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot.

A gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat idéntől az adóhivatal vette át az önkormányzati hivataltól, a változás a gépjármű-tulajdonosokat nem érinti - ismertette a NAV. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhet.

A december 31-én meglévő adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV automatikusan figyelembe vette az adó kivetésénél.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK
Facebook
Twitter @Tamasivaros Tweetjei